JaSo Hämmestelyä,kummastelua ja kritiikkiä byrokratiasta. Tiukkaa asiaa vapaudesta.

Piraateissa voi vaikuttaa!

  • Näin äänestettiin! Läpi meni!
    Näin äänestettiin! Läpi meni!

Kesällä nähtiin paljon lööppejä uudesta poliittisesta kansanliikkeestä, Liike Nyt! -ryhmästä, jonka tavoitteena on tuoda politiikkaan uusia vaikutusmahdollisuuksia. Myöhemmin myös Siniset lähtivät komppaamaan tätä ajatusta ja ehdottivat esimerkiksi uusia tietotekniikka-alustoja, joihin kansalaiset voisivat kirjoittaa mielipiteensä poliitikkojen luettavaksi.

 

Vaikka esitykset uusista vaikutusmahdollisuuksista ovat hyviä, ne eivät ole uusia. Piraatit ovat jo pitkään vaatineet politiikkaan lisää kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Nämä kaikki sekä ehdotuksemme demokratian kehittämiseksi löytyvät puolueohjelmastamme.

 

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui 24.10. käsittelemään nuorten alotteita. Käydessämme aloitteita läpi piraattien valtuustoryhmässä yhdessä valtuutettumme Petrus Pennasen kanssa, huomiomme kiinnittyi erityisesti Helsingin nuorisoneuvoston jäsenen, Jim Koskisen aloitteeseen koulussa tuotetun ruokahävikin vähentämiseksi. Aloitteen perusidea on jakaa ruokahävikki ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan sitä haluaville kaupunkilaisille. Koska sama idea löytyi myös Helsingin piraattien vuoden 2017 kuntavaaliohjelmasta, lähdimme luonnollisesti tukemaan tätä aloitetta. Lisäksi olen ollut itse töissä eri keittiöillä Helsingin kaupungilla ja nähnyt miten esimerkiksi hernekeittoa heitetään roskiin litroittain.

 

Valtuustoryhmäämme ihmetytti kaupungin vastaus aloitteeseen, joka kuuluu tiivistettynä näin: Ei voi, ei pysty, pitää yhtiöittää, kokeillaan sen sijaan hävikkiruuan myyntiappia, joka on jo käytössä yksityisellä puolella.

 

Valtuustoryhmän kokouksen aikana selvitimme, että vastaavaa hävikkiruoan jakelua on jo kokeiltu esimerkiksi Jyväskylän Vaajakummun koulussa huomattavasti yksinkertaisemmin. Koulun oveen laitettiin lappu, jos ruokaa oli riittävästi ja ihmiset olivat tervetulleita syömään. Kaunista ja yksinkertaista. Valtuutettumme Petrus Pennanen teki aloitteesta ponnen, jonka hän muotoili näin:

 

"Hyväksyessään päätösehdotuksen valtuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet tarjota ilmaiseksi koulujen ylijäämäruokaa ,jos sitä on saatavilla, yksinkertaisella ilmoituksella koulun ovella."

 

Ponsiehdotus hyväksyttiin valtuustossa. 

 

Koskisen aloite on todella hyvä. Ylijääneen kouluruoan jakaminen tarvitseville roskiin heittämisen sijaan on ympäristöteko ja lisää yhteisöllisyyttä. Kun Pennasen ja pirattien valtuustoryhmän ponnen avulla vältytään kalliin älypuhelinapin kehittämiseltä, säästetään myös veronmaksajien rahoja.

 

Tätä on osallistavampi demokratia, joka on kirjattu puolueohjelmaamme. Valtuustoryhmämme toiminta on erinomainen esimerkki siitä, miten piraatit kannattavat hyviä alotteita ja ideoita yli puoluerajojen ja ottavat puolueen aktiivit ja jäsenet mukaan vaikuttamaan.

 

Yhteistyö ja ratkaisukeskeisyys ovat niitä periaatteita, joiden mukaan piraatit tekevät politiikkaa. Olisiko sinunkin aika liittyä puolueeseen ja tulla mukaan kasvattamaan läpi euroopan pyyhkivää piraattiaaltoa. Liity jäseneksi Täältä!

 

P.S. Käy katsomassa jälkitallenne valtuustoryhmämme livestriimauksesta täältä, jossa myös allekirjoittanut oli mukana.


- Jani Somero / Helsingin piraattien vpj.

Käy lukemassa lisää ajatuksiani joko facebookista tai twitterista.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Nykyinen politiikkamme kaipaa raikkaita tuulahduksia. Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä yli puoluerajojen.

Nykyisellään ei nyt ole ja puolueet ovat poteroineet omiin kuoppiinsa ja yrittävät ajaa omiaan lävitse, vaikka niissä olisi ongelmia ja minkäänlainen yhteistyö ei tule kuuloonkaan.

Tämä Sipilän eduskuntakausi on ollut käsittämätöntä katsottavaa ja se loppuu ihan kohta.

Toivon, että uusi hallitus on edellisiä parempi ja noustaan pohjilta ylöspäin, korjaten edellisen hallituksen lakiesityksiä poistamalla päätetyt lakiesitykset, mitkä ovat perustuslain, ihmisoikeuksien vastaisia.

Uusi pohjan salatasku voi yllättää, jos päästetään samat vanhat puolueet lobbareineen ja hyvävelijärjestelmineen tunaroimaan.

Minä olen ääneni päättänyt jättää ulkopuolisille puolueille, en näille nykyisille istuville puolueille, niissä jokaisissa on mätää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Piraatit vaikuttavat raikkaalta tuulahdukselta vaikka en olekaan kaikissa asioissa samaa mieltä enkä varmastikaan heitä (enää) äänestäisi. Yksissä eurovaaleissa äänestin ja lahjoitin jopa symbolisen pikusumman ehdokasta tsempatakseni.

Itse olen Liike Nytin jakelulistoilla ja eräässä paikallisessa fb-ryhmässä. Siellä jokainen aloitus menee ylläpidon hyväksyttäväksi ja eräskin kysymykseni Hjalliksen eräästä äänestyksestä on junnannut viikkoja "hyväksyttävänä". Kriittinen ei sovi olla. NYT tekee oikeastaan kaiken väärin ja minua hämmästyttää miten huonoja he somessa ovatkaan. Ylhäältä päin leimattu "osallistaminen" kääntyy itseään vastaan.

Liberaaleissakin olin hetken mutta kyllästyin kun lähes joka keskusteluun puheenjohtaja laskeutuu kysymään joltakulta että "oletko ihan varma että olet oikeassa puolueessa". Ei tarvinnut montaa kertaa kysyä kun tein johtopäätökseni.

Piraateilla on ehdokas joka voi jopa päästä läpi Helsingin vaalipiiristä. Pidän peukkuja.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

En nyt ymmärtänyt otsikkoa, mitä valintaa kirjoitus koski? Ei kait se ole yllätys että piraatti valitsee piraatit?

Mielenkiintoinen aloite kouluruoan hävikin vähentämisestä. Lapsuudessani yli jäänyt ruoka kaadettiin isoihin tynnyreihin ja kuljetettiin sikaloihin. Sittemmin kouluruoan tarjoaminen sioille kiellettiin terveyssyistä. Lapset syövät sitä edelleen.

Käsittelin aikoinaan erityisesti työelämässä syntyvää ruokajätettä kirjoituksessani Syö jätteesi (6.10.2012).

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

No olisin voinut muotoilla otsikon erinlailla, mutta yritän tässä sanoa, että olen tyytyväinen piraattien toimintaan ja siihen, miten meillä pääsee vaikuttamaan ja osallistumaan vaikka et olisi luottamustoimessa. Lisää aktiiveja kaivataan ;)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Useimmat kohdat teidän puolueohjelmassa on kannatettavia ja oman näkemyksen kanssa samassa linjassa.

Patentti kohdan kanssa olen jokseenkin eri mieltä, kyllä patentit suojaavat myös pienyrittäjää, joka antaa mahdollisuuden kilpailla isojen yritysten kanssa (ja kasvaa itse) jotka muuten hetkessä kopioisivat idean tai tuotteen ja ajaisivat pienen pois markkinoilta.

Jos nyt keksisin 1000 kertaa nykyisiä paremman akun, kännyköihin yms. niin tämä keksintö siis olisi ok teidän mielestä ison mega yrityksen viedä/kopioida? Miksi edes uhraisin energiaani/rahaani kehittääkseni tälläisessä maailmassa jotain parempaa jos sen on vapaata riistaa ja todennäköisesti jään tappiolle?

Toinen kysymys on että miten paljon olette valmiita pitämään kiinni näkemyksistänne jos piraateille tarjoutuu hallitusyhteistyö mahdollisuus tulevaisuudessa?

Persut on nähty ja koettu, he luopuivat omista näkemyksistään suoraan päästäkseen hallitukseen, Suomi ei kaipaa enään enempää takinkääntäjiä.

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

Nykyisen puolueohjelman mukaan nykyinen patenttijärjestelmä tulisi lakkauttaa ja kehittää tilalle toinen. Isot yritykset voivat isolla rahalla tehtailla tuhansia turhia pantteja, joilla voidaan torpata pienyrittäjien toimintaa.
Myönnän, että tuo kohta puolueohjelmassamme vaatisi jonkinlaisen tarkastelun ja se meidän puolueessa onnistuu parhaiten liittymällä puolueeseen ja tekemällä kokousaloitteen meidän syyskokoukseen tai johonkin toiseen kokoukseen. Esimerkkinä tasa-arvo ohjelma, joka tulee äänestykseen seuraavassa kokouksessa. Käy tsekkaamassa puolueen foorumi: https://foorumi.piraattipuolue.fi/viewforum.php?f=...

Me emme lähde jankkaamaan näkemyksiämme, vaan lähdemme tekemään yhteistyötä. Meillä ovat esimerkkinä toimineet Helsingin ja Jyväskylän valtuutettumme. Olemme yhden valtuutetun ryhminä saaneet paljon aikaan. Puolueohjelmastamme löytyy asioita, joita muut voivat kannattaa kuten myös toiste päin. Poliittinen teatteri, jota persut harrastaa, jossa vaan vastutetaan ja jankataan ei ole enää tätä päivää. Jos ei puolueiden välinen yhteistyö meinaa onnistua, niin ehkä vanhat puolueet on aika vaihtaa? Piraatit ovat valmiita muuttamaan toimintatapoja perinteisestä oikeisto-vasemmisto jaottelusta yhteistyöhön.

Edit vielä perään: meidän puolueessa on muitakin, jotka ei tuota patenttikohtaa allekirjoita ja siitä on käyty keskustelua puolueemme kanavissa viimeksi tänään. Muutos tuohon kohtaan saattaa olla ajankohtainen lähitulevaisuudessa, jos sille löytyy tarpeeksi kannatusta.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Hyviä vastauksia kiitos, antoi ajattelun aihetta tulevia vaaleja katsoen.

Toimituksen poiminnat