JaSo Hämmestelyä,kummastelua ja kritiikkiä byrokratiasta. Tiukkaa asiaa vapaudesta.

Yhteiskunta hoi! Älä jätä!

Valtio, joka kutsuu itseään hyvinvointivaltioksi vuonna 2017, mutta jossa kumminkin on viimeisten tilastojen mukaan n. 8000 asunnotonta, ei ole mikään hyvinvointivaltio. Luku on karkea arvio, koska tilastot eivät laske mukaan esim. kaverien luona asuvia ihmisiä, joten vailla omaa asuntoa olevien määrä voi olla huomattavasti suurempi.

 

 

Tämä, kuten muutkin vaaliteemani, ovat tärkeitä minulle henkilökohtaisten kokemusten kautta. Olen ollut periaatteessa, mutta en käytännössä, asunnoton. Noin 10 vuotta sitten olin syrjäytynyt nuori. Vanhan sutkautuksen mukaan: kaik män! Vuokrakämppä, opiskelut mönkään, silloinen parisuhde kariutui, ja luottotiedot olivat vahvasti punaisella. Nykyisin minulla on perhe, oppisopimuspaikka ja olen onnistunut makselemaan vanhoja velkoja pois, mutta vuokravelka leimaa minut vahvasti b-luokan kansalaiseksi. Jos parisuhteeni jostain syystä kariutuisi, niin joutuisin asunnottomaksi. Tiedän, että en ole ongelmani kanssa yksin. Asunnottomia pelkästään pk-seudulla on noin 3500.

 

 

Omasta mokailustani en voi syyttää kuin itseäni, mutta pienten muutosten avulla yhteiskunta voi antaa minulle ja monelle muulle mahdollisuuden päästä osalliseksi toimivaa yhteiskuntaa ja maksaa velkansa takaisin. Kaikki kiteytyy yhteen lauseeseen: asunto ensin! Tässä muutama kohta, jolla asunnottomutta voidaan hoitaa:

 

1) Kriisimajoitustilat kaikille.

 

Helsingin kaupungilla on yksi hätämajoitustila, Hietaniemenkadun palvelukeskus, joka on tarkoitettu päihdeongelmaisille. Muille kaupunki järjestää kriisimajoitusta ostamalla palvelut yksityiseltä yritykseltä erittäin kalliilla.

 

Helsingin kaupungin tulee järjestää matalan kynnyksen hätämajoitustilat kaikille asunnottomille kaupunkilaisille itse eikä ostaa niitä yksityisiltä tuottajilta. Espoon kaupunki avasi viime kesänä itse tuottamansa hätämajoitustilan ja säästää laskelmien mukaan kymmeniä tuhansia euroja. Lue lisää täältä !

 

 

2) Lisää vuokra-asuntoja! Vähemmän byrokratiaa!

 

Tilastojen mukaan vuokra-asuntojen rakentaminen laahustaa pahasti tarpeen perässä varsinkin Helsingissä. Vuokra-asuntojen kaavoittaminen on monimutkainen prosessi joka vaatii helpotusta. Edustamani Piraattipuolue on ottanut kantaa kaavoitukseen kuntavaaliohjelmassaan, eikä minulla ole tähän lisättävää: 

 

"Kaavoituksessa on tarpeen höllentää tai poistaa hyödyttömiä rajoituksia. Esimerkiksi pysäköintinormeista pitää pystyä joustamaan todellisten tarpeiden mukaisesti. Kaavassa ei pitäisi määrätä kuin  korkeintaan karkealla tasolla rakennuksissa käytettävistä väreistä ja  tonttien istutuksista.

Nykyään kaikista asunnoista täytyy  oletuksena tehdä esteettömiä. Tästä vaatimuksesta pitää voida joustaa  useammin ja uusien esteettömien asuntojen osuutta laskea nykyisestä.  Välillä voi olla tärkeämpää saada myyntiin halvempia ja pienempiä  asuntoja. Tällöin vain osa asunnoista rakennettaisiin esteettöminä."

 

3) Lisää resursseja asumisneuvontaan.

 

Luottotietojen menettäminen ja vuokravelka on usein este vuokra-asunnon saannille niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella. Julkisella puolella asunnon saamiseen liittyvissä ongelmissa voi käänytyä asumisneuvontaan, mutta asumisneuvonnan resurssit ovat pääsäntöisesti nykyisten asukkaiden käytössä.

 

Vuokravelkaiset asunnonhakijat tulisi kohdata henkilökohtaisesti ja käsitellä tapauskohtaisesti. Lisärahoitus asumisneuvontaan parantaa vuokravelkaisten ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien ihmisten mahdollisuutta päästä takaisin osaksi toimivaa yhteiskuntaa ja saada oman vuokra-asunnon.

 

 

4) Vaihtoehtoisia asumismuotoja harkittava.

 

Asuin Saksassa Leipzigin kaupungissa vuosina 2008-2009. Asuinpaikkani ei ollut perinteinen vuokratalo vaan vallattu talo eli squat. Kaupunki ei häätänyt asukkaita vaan teki sopimuksen: talo muutetaan asumisprojektiksi asunnottomille nuorille ja talon asukkaat maksavat yhdessä viemärin käytöstä ja lämmityksestä kaupungille.

 

Helsinki on hanakasti myymässä omistamiaan kiinteistöjä. Kiinteistöjen myynti tulisi lopettaa, ja selvittää, voiko kiinteistöjä muuntaa asumiskäyttöön.

 

Lopuksi haluan vielä korostaa, että asunnottomuus on hoidettavissa poliittisilla päätöksillä. Asunnottomuuden hoito ei ole hukkaanheitettyä rahaa, vaan sijoitus tulevaisuuteen joka lopulta säästää kaupungin rahoja. Löytyykö nykyisiltä vallanpitäjiltä rohkeutta hoitaa asunnottomuutta? Joiltakin kyllä, mutta ei riittävästi. Minulta sitä löytyy. Jos en pääse vaikuttamaan itse, niin toivon että tämä kirjoitus rohkaisee päättäjiä kitkemään asunnottomuutta kunnolla!

 

-Jani Somero / Piraattipuolueen aktiivi.

 

P.S. lisää kannanottoja ja tietoja minusta löydät täältä: https://www.facebook.com/piratejani

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

Tässä vielä lisätietoa miten vaihtoehtoisia asumisprojekteja toteutetaan Saksassa. Sivusto on saksankielinen mutta translator toimii! http://awc-eg.de/

Helsingin kaupunki on ollut kiitettävän kärsivällinen squattien kanssa mutta toimintaa pitää kehittää! http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005005657.html

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kyllä poliitikoilla on peiliin katsomisen paikka. Porvoossa ennen maahanmuuttoaaltoa kaupunki määräsi purettavaksi huonokuntoisen rivitalon. Asunnottomiksi joutuivat vuokralla olleet poikamiehet. Kaupunki vakuutti, että yhtään vapata asuntoa ei ole kaupungilla olemassa. Kohta kaupunkiin otettiin kymmeniä maahanmuuttajia. Heille löytyi asunnot. Vanhan sanonnán mukaan kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

En tunne tapausta niin en voi ottaa kantaa.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Jani! Tärkeällä asialla olet!
On vain traagista, että asunnottomuuden kirot ymmärtävät vain sen kokeneet, jotka ovat katselleet kadun kylmästä toivottomuudesta sisään lämpöisiin valaistuihin ikkunoihin. - Kodin lämpöön.

Jumalan Poika, ja Ihmisen Poika oli yksi meistä!

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

Kiitos tsempistä. Toivon että tähän ongelmaan pureudutaan yli puoluerajojen!

Toimituksen poiminnat