JaSo Hämmestelyä,kummastelua ja kritiikkiä byrokratiasta. Tiukkaa asiaa vapaudesta.

Syö roskasi!

  • Roskiin meni makkarasoppaa n. 40hengelle.
    Roskiin meni makkarasoppaa n. 40hengelle.
  • Ämpärit olivat täynnä hernekeittoa. Montakohan ihmistä olisi tästäkin saanut lounaan?
    Ämpärit olivat täynnä hernekeittoa. Montakohan ihmistä olisi tästäkin saanut lounaan?

Aloitan tämän blogin kertomalla oman henkilökohtaisen syyn, minkä takia otin tämän aiheen kuntavaaliteemakseni:

 

Opiskelen kirjoitushetkellä ravintolakokiksi. Suhtaudun ruokaan intohimolla! Haluan tehdä hyvää ja laadukasta ruokaa ja paras kiitos minulle on se, kun lautanen on tyhjä!

 

Kuten jokainen kunnon opiskelija, niin myös minäkin tein vapaapäivinä keikkatyötä ja sain pian opiskelun alkamisen jälkeen keikkatyötä Helsingin kaupungin kouluista ja päiväkodeista tiskaajana/keittiöapulaisena. Pääsin tutustumaan läheltä, miten kaupungin virastojen ruokahuolto toimii. Paljoa en kritisoitavaa löytänyt, koska ruokahuoltoa pyörittää raudanlujat ammattilaiset, mutta yksi asia pisti silmään, mikä särki sydämeni: jouduin heittämään litratolkulla syömäkelpoista ruokaa ja juomaa roskiin!

 

Faktat tiskiin!

 

Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30 kiloa henkeä kohti. Ravitsemuspalveluissa eli ravintoloissa, lounasruokaloissa ja kunnallisissa ruokapalveluyrityksissä kipataan biojätteeseen 75-85  miljoonaa kiloa ruokaa. Kaikella turhalla työllä, jota ruokatuotannossa on tehty ruokahävikin takia, on suora vaikutus ympäristöön. Turha esituotanto, kuskaus, valmistus ja säilöntä kuluttaa energiaa ja aiheuttaa turhia kasvihuonepäästöjä.

 

Helsingin kaupungin palvelukeskus, joka tuottaa suurimmaksi osaksi päiväkotien ja koulujen ruokapalvelut, tilaa vuosittain noin 12milj. kiloa raaka-aineita, mitkä kustantavat n. 23milj. euroa. Jos ruoan sijasta ajatellaan rahaa, joka lentää roskiin, niin kyseessä on sievoinen summa!

 

Hyvät ideat on tehty kopioitaviksi!

 

Jyväskylän kaupunki kokeili vuonna 2014 tähdelounasta, jossa koululaisita ylijäänyt ruoka myydään alueen asukkaille omakustannehintaan. Tulokset olivat loistavat! Ruokaa on mennyt vähemmän roskiin ja tähdelounas on tuottanut hyvinvointia alueen asukkaille. Tähdelounaalla on pääsääntöisesti käynyt eläkeläisiä ja alueen työttömiä. Monelle se on ollut motivoiva syy lähteä ulkoilemaan ja tapamaan alueen muita asukkaita. Tähdelounas on luonut siis fyysisen hyvinvoinnin lisäksi henkistä hyvinvointia. Lue lisää täältä: 

 

http://www.sitra.fi/blogi/hymy-herkassa-tahdelounaalla

 

Eduskunnassa ollaan säätämässä lakia, jolla yritykset ja virastot pakotetaan lailla jakamaan ylijäämäruoka, vaikka monet yritykset tekevät sitä vapaaehtoisesti tai myyvät ylijäämäruoan uudelleen käsiteltäväksi. Mielestäni ylimääräinen byrokratia on yksinkertaisesti turhaa ja ehdotankin seuraavaa: Kuten aikasemmin osoitin, niin tähdelounas tuo hyvinvointia alueen asukkaille. Jaetaan se hyvinvointi myös lounaan järjestäjille. Annetaan ruokaloiden henkilökunnalle vapaat kädet järjestää tähdelounas yhteistyössä koulun tai päiväkodin henkilökunnan ja alueen asukkaiden kanssa. Tähdelounaan hinta voitaisiin säätää niin, että se kustantaisi esim. maidon,leivän ja levitteen kustannukset ja pieni osa jäisi henkilökunnalle esim. työhyvinvointipäivään käytettäväksi tai henkilökunta voi halutessaan lahjoittaa summan vaikka hyväntekeväisyyteen.

 

Haluan olla potentiaalisena kuntapäättäjänä luomassa motivoivat työkalut ympäristön suojeluun. Sääntely ja ylhäältä tapahtuva nipotus ei ole oikea tapa toimia. Tähdelounaan ansiosta se voi olla vapaata,motivoivaa ja luomassa henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Haluan olla mukana tuomassa tämän käytännön Helsingin kaupungin ruokaloihin!

 

--------------------------------------------------------------

 

Facebooksivuiltani löydät lisätietoja minusta ja enemmän lyhyempiä kannanottoja! Muista käydä tykkäämässä:

https://www.facebook.com/piratejani/

Minut lyötää myös twitteristä:

https://twitter.com/SomeroJani

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eipä sekään mahdoton ajatus ole, että koululaiset saavat viedä ylimääräistä ruokaa kotiin. Toki hieman hankaloittaa, kun koulupäivä loppuu vasta paljon lounasta myöhemmin.

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

Eipä tuokaan ole mahdoton ajatus! Jos keittiöllä on tarvittavat laitteet niin ruoan voi jäähdyttää, paketoida ja pakastaa nopeasti esim. vakuumipusseihin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Psst! Menisikö monilta yrityksiltä bisnes nollille ? Kun halpuutusruoka veisi asiakkaat heiltä? Entä mitä mieltä on tuottajat jotka itse omistaa elintarvikejalostamot? Pellosta-päytään koko ketjun.

T:Ex-keit.mesu nyt eläkeläinen.

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero Vastaus kommenttiin #4

Jyväskylän kokelun aikana ruokaa kävi syömässä esim. eläkeläiset ja työttömät eli ei siis esim. työpaikkalounastajat. Viestintä oli tärkeässä roolissa jossa kerrottiin selvästi mitä varten tähdelounas on järjestetty. Tuottajien on turha pelätä koska hehän ovat jo rahansa saaneet.

Risto Salonen

Aiemmin kouluruokailusta perittiin korvaus. En ehdota sen palauttamista, mutta.... 40-50-luvuilla oppilaat toivat kouluun marjoja ja vihanneksia ruuan valmistukseen. Silloin ruokaa arvostettiin ihan toisella tavalla.

Työpaikkaruokaloissa saa ottaa itse syömisensä. Siksi en ymmärrä, miten ihmiset eivät osaa arvioida nälkänsä määrää, vaan lähes aina osa menee roskiin.
Miten ihmiset saisi kunnioittamaan ruokaa? Hinnan nosto, valmiit annokset?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kirjoitin muutama vuosi lähes identtisellä otsikolla – Syö jätteesi!

Kiinnitin itse huomiota siihen, miten työpaikoilla menee paljon erilaisten palaverien ja henkilöstötapahtumien ruokia hukkaan. Tietenkin ne ovat vielä hyvin pienimuotoisia ja satunnaisia verrattuna päivittäisiin koulujen ja muiden laitosten aamiaisiin, lounaisiin ja välipaloihin.

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

Se on hienoa että muutkin huomaa tämän ongelman ja eihän tämä uusi juttu ole. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus ihmetellä miksi tähdelounas ole jo helsingissä. Me piraatit haluamme kopioida hyvät ideat :)

Toimituksen poiminnat