JaSo Hämmestelyä,kummastelua ja kritiikkiä byrokratiasta. Tiukkaa asiaa vapaudesta.

Muutama kysymys Helsingin kaupungin ruokakokeilusta.

Helsingin kaupunki on aloittanut kokeilun jossa vanhemmilla on mahdollisuus valita vegaanivaihtoehto lapsilleen. http://yle.fi/uutiset/3-9217256

Haluaisin aloittaa blogin mainitsemalla että olen pienen 2½ vuotiaan pojan isä ja poikamme käy kaupungin päiväkodissa kokopäiväisessä hoidossa. Olemme olleet erityisen tyytyväisiä oman alueen päiväkotiin ja olemme huomanneet että lapsista ja meidän mielipiteistä välitetään aidosti. Poliitikkona ja vapauden puolestapuhujana minua miellyttää se että valinnanvapautta pyritään tämän kokeilun ansiosta lisäämään.

Opiskelen tällä hetkellä ravintolakokiksi joten ruoka kiinnostaa ja paljon! Luettuani jutun muutaman kerran läpi löysin kritisoitavaa:

1) Miksi vegaaneilla ja sekasyöjillä täytyy olla eri lisuke? Esimerkkinä maanantai jossa vegaaneilla lisukkeena on täysjyväriisi ja sekasyöjillä peruna. Ravitsemuksellisesti kummatkin ovat hyviä omalla tavallaan joten miksi kummatkin ei voisi syödä vaikkapa täysjyväriisiä?

2) Jutun mukaan perjantaina vegaaneilla on kasvispihvit ja sekasyöjillä porkkanaletut. Miksi kummatkin ei voisi syödä kasvispihvejä? Kasvispihvit ovat ravitsemuksellisesti parempia kuin porkkanaletut.

Helsingin kaupunginhallituksessa on ollut aseenteellista vastustusta Perussuomalaisten ja Kokoomuksen toimesta vegaaniruokaa vastaan. Myös kustannuksilla on peloteltu:

 http://www.hs.fi/kaupunki/a1462672922521

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/196245-vegaaniruoka-tulee-paivakoteihin-helsingissa-kaansin-takkia-erittain-nopeasti

Jokainen perusjärjellä varustettu ihminen tajuaa sen että jos kokki joutuu tekemään ruokia erikseen niin kokin työtaakka kasvaa ja kustannukset kasvaa. Siksi kysynkin: Onko kokeilu tehty tahallaan näin yksilöiväksi jotta se on mahdollisimman vaikea toteuttaa? Yritetäänkö kokeilulla saada jotain ideologista pointtia läpi?

Lähden selvittämään asiaa tarkemmin ottamalla yhteyttä Helsingin kaupungin palvelukeskukseen. Toivottavasti saan hyvät perustelut. Jos perustelut ovat riittävät en koe syytä jatkaa kyseenalaistamista. Toivon myös tähän bloggaukseen kommentointia asiasta mutta pidetään se asiallisena. Solvaavat kommentit poistetaan.

 

-Jani Somero / Piraattiaktiivi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Hyviä kysymyksiä! Itse puoliammattimaisesti toisinaan ruokailuja järjestäneenä ihmetyttää, kuinka usein alan ammattilaisetkin näyttävät ajattelevan kummallisen mutkikkaasti eri ruokavalioiden kohdalla.

Jostain syystä jokainen ruokavalio kuvitellaan oman ruokavaihtoehtonsa vaativaksi, kun järkevintä olisi tietenkin tehdä pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan. Vegaaniruokavalio sopisi kaikille, jolloin huomioon otettavaksi jäisivät lähinnä keliakia ja allergiat.

Ainakaan kukaan lakto-ovo-kasvissyöjä ei vegaaniruoasta suivaannu edes ennakkoluulosyistä, joten erillinen kasvisruoka on täysin tarpeeton.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Helsinkiläisen päiväkotilapsen päivän vegaaniateriakokonaisuuden hinnaksi on laskettu 11,60 euroa. Sekaruokavaliosta koostuva ateriakokonaisuus maksaa 7,26 euroa eli se on 4,40 euroa halvempi kuin vegaani vaihtoehto."

Joku vetää välistä. Noilla hinnoilla päiväkoteihin ja keittiöihin kannattaa hankkia oma kokki joka tekee jokaisen lapsen yksilölliset tarpeet huomioon ottavan aterian. Vegaaniaterian raaka-ainekustannukset on alle euron ja normiruoka on vähän kalliimpaa. Keittäjän kustannukset alle 200 e päivässä.

Käyttäjän JaSo kuva
Jani Somero

Kyllä vain. En todellakaan usko tuota 11,60e hinta-arvioita. Kuten aikasemmassa kommentissa mainitsin niin esim. Tampereella kustannukset eivät ole este ja ovat huomattavasti halvemmat kuin tuo 11,60e.

Panee miettimään että miksi se muka sitten olisi Helsingissä kalliimpaa..? Jos pääsen vaikuttamaan niin minulla löytyy raaka-aineissa osto-osaamista, reseptiikan suunnittelussa osaamista jotta kustannukset ovat edulliset ja ruoka olisi silti ravitsevaa ja terveellistä!

Toimituksen poiminnat